13 oktober 2006

En sky over nasjonalstaten

Så har vi fått gasskraftverk uten CO-rensing fra dag en. Vi foredler altså gassen selv, heller enn å frakte den i rør til kontinentet og la andre foredle den.

Dette har falt miljøvernere tungt for brystet. Men hva er egentlig problemet? CO
er en klimagass. Det samler seg i atmosfæren og årsaken til at man ønsker rensing er hensyn til det globale klimaet. Om CO slippes ut her eller i f.eks. Tyskland må da være revnende likegyldig?

Det som derimot er en fordel med å ha det her, er at vi ved lovgiving og regulering hele tiden kan kontrollere utslippene, og komme med pålegg og føringer etter hvert som teknologien blir mer moden. Den samme påvirkningskraften har vi ikke i forhold til f.eks. Tyskland.

Så hvorfor disse tårene? Det er greit at vi kjøper inn kraft produsert av kull og gass. Det er greit at vi eksporterer gass slik at andre kan slippe ut CO
. Innbiller norsk miljøbevegelse seg at klimagasser legger seg som en sky over nasjonalstaten?


3 kommentarer:

dunkman sa...

Ros til Bellona, som nok en gang viser at de ikke er opptatt av symboler, men resultater.

Anonym sa...

Jeg synes ikke SV skal gråte. Gitt den politiske sammensetningen på Stortinget var dette egentlig en seier for SV. Det var det beste resultatet de realistisk sett kunne håpe på, og jeg mener at SV godt kan leve med dette vedtaket i regjeringa.

dunkman sa...

=> Starlett

Enig med deg. Problemet for SV er at de har en solid andel fundamentalister i egne rekker.