09 november 2006

Purity Ball

I USA arrangeres det i evangeliske kretser noe de kaller for Purity Balls. Fenomenet er i korthet et ball hvor far og datter gjennomfører et ritual som nærmest ligner en vielse, hvor de utveksler løfter om sin hengivenhet og sine forpliktelser overfor hverandre.

Hensikten bak er en overbevisning om at jenter som havner i ulykke (les: har sex før ekteskapet), i stor grad gjør dette fordi faren deres ikke gir dem de mannlige, ansvarlige impulsene som jenter tydeligvis trenger. I følgende informative filmsnutt får vi blandt annet høre om 17-åringen som sitter trygg og god i pappas fang, mens hun forklarer at hun ikke savner en kjæreste fordi hun får alt hun trenger fra pappa.

So without further ado - her er et lite gløtt bak kulissene til verdens eneste supermakt:



6 kommentarer:

Carl Christian sa...

jeg merker at jeg blir litt kvalm...
Blir ikke dette et slags fordekt utløp for helt andre ting?

dunkman sa...

=> carl christian

Det kan iallfall ikke utelukkes, for å si det sånn.

Religiøsiteten som preger store deler av the establishment i USA, er i ferd med å ta kvelertak på hele samfunnet der borte. Det er rett og slett skremmende å se på.

Eva sa...

Skremmende, sykt, kvalmt og ikke minst et syvmilssteg tilbake i retning kvinneundertrykkelse og -underkastelse.

Jeg er ikke så veldig sjokkert - og dét i seg selv er veldig skremmende det også.

dunkman sa...

=> eva

Hehe, enig der. Det mest skremmende er nesten hvor lite sjokkert man blir. Det sier litt om hvor mye - eller skal vi kanskje si lite - man forventer seg fra USA for tiden.

IT sa...

Så er det da også vår sekulære ballast at vi til enhver tid skal lese seksualitet inn i alt.

Fordi vi er vandt til å se verden med visse type briller, vil alt som bryter med dette være fordekte uttrykk for noe vi kjenner. Men slik er et jo også for alle. O

dunkman sa...

=> Igor

Sitat: Så er det da også vår sekulære ballast at vi til enhver tid skal lese seksualitet inn i alt.

Fordi vi er vandt til å se verden med visse type briller, vil alt som bryter med dette være fordekte uttrykk for noe vi kjenner. Men slik er et jo også for alle.


Du er inne på noe viktig her - vi er ofte raske til å tolke opplevelser inn i rammer vi kjenner, heller enn å våge å innse at vi ikke kjenner rammene til den vi fortolker.

Likevel synes jeg det blir noe malplassert her. At dette i høyeste grad har med seksualitet å gjøre understrekes av aktørene selv. Ved å være gode rollemodeller og oppmerksomme fedre skal de håpefulles behov for eller utforsking av egen seksualitet holdes i tømme inntil man inngår et ekteskap velsignet av Gud.

At vi fleiper litt med assosiasjoner i kommentarene her kan selvfølgelig bedømmes som useriøst, men det ligger likevel et poeng i at en slik kontroll over sine barns seksualitet også åpner for utnyttelse. Dette blir likevel aldri mer enn et sidespor.

Det er videre lett å tenke seg til hvordan disse kyskhetsreglene opprinnelig har oppstått innenfor religionen - det er kvinnen som blir gravid, med de konsekvenser det kunne medføre dersom man ikke hadde en forpliktende ordning med barnefaren. Kvinner havner i ulykkelige omstendigheter også i dag, men ironisk nok tillater den samme religionens gamle leveregler ikke kvinnen å ta abort eller, i mange tilfeller, bruke prevansjon.

Men for all del, la det ikke være tvil om at jeg tror at de fleste av disse fedrene, som foreldre flest, kun har sine barns beste interesser for øye.

Takk for en interessant vinklet kommentar. :)