19 februar 2006

Det handler ikke om deg

Informatikkprofessor Kai A. Olsen har skrevet en rapport hvor han påpeker at kvalitetsreformen har ført til en nivåsenkning på høyere utdanning i Norge. Nivået på både studentene og undervisningen er dårligere enn før. Professoren uttaler bl.a.: ”Svake og middelmådige studenter er farlige for studiekvaliteten. Etter at vi åpnet universitetene har kvaliteten bare sunket. Kvalitetsreformen har dessverre forsterket denne tendensen.”

I etterkant har utrolig nok drøssevis av studenter ved norske universiteter og høyskoler rykket ut i avisinnlegg, kommentarer og blogger med budskap av typen: ”Nei. Det er ikke sant. Jeg er ikke sånn”. I tillegg rykker studentorganisasjoner ut og beskylder professoren for å skjære alle studenter over en kam.

Det er ganske utrolig å se at det blandt så mange av nasjonens fremtidshåp mangler en forståelse av at utsagn om kjennetegn ved en gruppe eller, som i dette tilfellet, deler av en gruppe ikke er et utsagn om hvert enkeltindivid i denne gruppen. At man kan komme seg til høyskolenivå uten engang å ha lært seg dette elementære skillet mellom gruppe og individ som selv min tiårige datter behersker, er jo helt sprøtt.

Så her er et tips til alle de studentene som ikke vet bedre enn å ta dette personlig: Det er ikke deg dette handler om. Hvis du mener at konklusjonene om gruppen er gal, ta da tak i materien ved å se på premisser og utledninger som ligger til grunn for konklusjonen, og påpek feilene og manglene du måtte finne. Inntil det er påstandene nemlig ikke tilbakevist, uansett hvor mye dere vifter med armene og såret roper ”Nei, jeg er ikke sånn”. Det handler nemlig ikke om deg.


Tidligere publisert på VG Blogg

Ingen kommentarer: